123

123

Sklekovi i pravilno disanje

Jedna od najvažnijih stvari prilikom izvođenja svake vježbe jeste disanje. Pravilnim disanjem izvođenje vježbe je veoma lakše nego kada se pogrešno diše. Neko će reći da vođenje računa o disanju prilikom izvođenja neke vježbe totalno nebitno ali možda bi bilo najbolje da uradite mali test. Jedan dan radite trening sa pravilnim disanjem a jedan dan sa nepravilnim. Kada ste lakše radili vježbe i kada ste imali više snage? Naravno, kada ste pravilno disali. Pravilno disanje kod sklekova je veoma važno ukoliko želite da radite sklekove sa što manje napora.

disanje sklekovo sklek pravilno nepravilno


Pravilno disanje 

U čemu je tajna pravilnog disanja u toku izvođenja neke vježbe? Tajna je naravno u položaju tijela i površini pluća. Kao što znate, pluća se skupljaju i šire puneći se i prazneći vazduhom. Ukoliko je tijelo u nekom položaju u kome su pluća skupljena, u njih onda ne možemo da "ubacimo" dovoljno vazduha. Kada je vježba u dijelu kada je tijelo pod opterećenjem, tada treba da se izdiše. Kada je vježba u dijelu kada se tijelo odmara, tada treba udisati. Veoma je važno imati pravilan ritam disanja u toku izvođenja vježbe!

Pravilno disanje kod sklekova

 

Kod izvođenja sklekova pravilno disanje je sljedeće. Prilikom dizanje tijela treba da izdišemo. Prilikom spušatanje treba da udišemo. I to je to!
Kako krenuti sa sklekom? Prilikom kretanja sa izvođenjem sklekova, tijelo treba uvijek da bude u gornjem položaju. Izdahnite. Spuštajući tijelo u donji položaj, udišite vazduh. Kada je tijelo u ležećem položaju, pluća treba da su vam puna. Kada se krenete dizati, počnite da izdišete. Kako se dižete, pluća su sve praznija. Kada dođete u krajnji gornji položaj, pluća treba da su prazna.
Ukoliko pravilno dišete, sa manje napora ćete moći da uradite veći broj sklekova. Ukoliko imate problem sa ritmom disanja, probajte da brojite u glavi ili da se prije izvođenja sklekova, duboko dišete nekoliko puta.

 

Nepravilno disanje i greške prilikom izvođenja sklekova

 

Greška 1. 

 

Sklekove nikako ne treba početi raditi iz ležećeg položaja! Zašto? Logično je da uvijek prvo udahnemo. Ukoliko krećemo da  radimo sklek sa poda, imamo pogrešan ritam disanja, udišemo prilikom optrećenja. 

Greška 2.

 

Još jedna od najčešćih grešaka je zadržavanje daha prilikom izvođenja sklekova. Ovo se vjerovatno svima desilo. Na početku serije duboko odahnemo i krenemo sa sklekovima. Prvih nekoliko sklekova ćemo uraditi veoma brzo a onda dolazi do problema. Izdišemo veliku količinu vazduha i tada nas stiže malaksalost. Za sljedeći sklek ponovo duboko udišemo ali nemamo više dovoljno snage da uradimo nekoliko sklekova u tom istom dahu. Tada obično čujemo srce kako na lupa!