123

123

Šta je zapravo sklek?

Sklek predstavlja vježbu u kojoj ukrućeno tijelo koje je u vodoravnom položaju podižemo i spuštamo rukama. U toku izvođenja vježbe lice je okrenuto prema podlozi. Sklekovi spadaju u takozvane vježbe snage. Totalno je pogrešno mišljenje da su sklekovi samo vježbe za mišiće ruku. Oni predstavljaju vježbu za cijelo tijelo! U toku izvođenja sklekova učestvuju mišići nogu, mišića cora, abdomena, prsa, ramena i ruku! 
Sklekovi spadaju u jednu od najosnovnijih i najboljih vježbi za snagu. Sklekove mogu da rade svi, i bogati i siromašni jer za njihovo izvođenje nije potrebna nikakva oprema kao ni dodatni prostor! 
Kako se izvodi sklek? Osnovni način izvođenja sklekova je prikazan ispod.
sklekovi sklek sedmice vjezbe
Osnovni način izvođenja sklekova
Ruke trebaju da budu u širini ramena, tijelo okrućeno, noge blago raširene. Prilikom izvođenja sklekova tijelo se ne smije savijati u kukovima, tj. tijelo mora biti u ravnini a samo ruke trebaju da se savijaju. Postoje razne varijacije prilikom izvođenja sklekova ali ovaj način je najrasprostranjeniji. Sve ostale varijacije su najčešće teže za izvođenje.
Ukoliko vam je ovo preteško, uvijek možete da radite takozvane ženske sklekove. To su sklekovi kod kojih su koljena na zemlji.
sklekovi sklek vježbe
Ženski sklek

Prilikom izvođenja ovih sklekova nije loše da ispod koljena stavite peškir ili spužvu za vežbanje tako da opterećenja za koljena ne bude preveliko.