123

123

Po čemu su sklekovi posebni?

Sklekovi spadaju u jednu od najosnovnijih i najprostijih vježbi ali i jednu od najtežih. Oni spadaju u vježbe snage. Kao što smo već naveli prilikom izvođenja sklekova, rade različite grupe mišića iako se više koriste mišići gornjeg dijela tijela! Prilikom izvođenja sklekova učestvuju mišići ruku, ramena, leđa, prsa, abdomena, leđa i nogu. Najviše se koriste mišići ruku, ramena i prsa. Ništa ne oblikuje prsa i ruke bolje od sklekova!
Sklekovi su posebni i po tome jer vam ništa od dodatne sportske opreme nije potrebno i nije potrebno da odlazite u teretanu ili fitnes klub da bi radili sklekove. Prostor koji je potreban za izvođenje sklekova je zaista minimalan. Oni se mogu raditi u dnevnoj sobi, spavaćoj sobi, hodniku ili čak balkonu! Dok radite sklekove nećete nikoga uznemiravati bukom ili lupanjem. Sklekove možete da radite i vani i unutra i po danu i po noći.
Sklekove mogu da rade i stari i mladi, nema ograničenja u starosnom smislu. Povrede prilikom izvođenja sklekova su minimalne jer nema nikakvih dodatnih tereta osim vlastitog tijela. Povrede su uglavnom prouzrokovane nedovoljnim zagrijavanjem prije i istezanjem poslije treninga. 
Da bi bili u formi, dovoljno je da dnevno odvojite svega 10-ak minuta vašeg vremena. Ovaj trening program će od vas zahtjevati 30-ak minuta vremena sedmično.